Mestská časť v tejto súvislosti dlhodobo argumentuje analýzou svojich finančných možností. "Táto
úľava (50 percent, pozn. TASR) predstavuje výpadok, ktorý by bol ináč
príjmom. Uvedomujeme si, Staré Mesto je tvorené aj týmto sektorom, ale
kompetencie samosprávy sú škôlky, školy, sociálne veci, a to nemôžeme
ohroziť. Nemôžeme ísť do väčšej úľavy," uviedla pre TASR starostka
Starého Mesta Zuzana Aufrichtová s tým, že je podľa nej lepšie odôvodniť
vzatie prípadného úveru výpadkami pre ochorenie COVID-19 ako dotovaním
gastroprevádzok.
Starostka však zároveň zdôraznila, že je potrebné spolu s hlavným mestom
riešiť nastavenie rovnakých podmienok pre pozemky mestskej časti
a mesta. Stať sa totiž môže napríklad aj to, že na jednej ulici budú
prevádzky v pozemkoch mestskej časti platiť polovičnú daň a prevádzky na
pozemkoch mesta, ktoré nebudú platiť žiadnu daň. Hlavné mesto totiž
navrhuje poskytnutie 100-percentnej zľavy z prenájmu terás, mestskí
poslanci o tom ešte budú rokovať.
Aj napriek tomu, že poslanci 50-percentnú úľavy na dani z terasy
schválili, počas rozpravy odzneli na túto tému rôzne názory. Niektorí
poskytnutie úľavy obhajovali, iní sa vyjadrili, že samospráva by tieto
prevádzky "dotovať" nemala, keďže sama nepozná finančné dosahy
koronakrízy. "Je to záchranné koleso sektora, ktorý je najpostihnutejší koronakrízou,"
skonštatoval poslanec Ondrej Dostál, ktorý si je vedomý toho, že
niektoré prevádzky by zanikli aj v prípade, keby bola poskytnutá
100-percentná zľava, aj keby nebola schválená žiadna zľava. Podľa Juraja
Mikulášeka je to zasa protežovanie a sanovanie biznisu jednej skupiny,
a to v čase, keď samospráva nemá komplexné informácie o financiách.
Mnohí prevádzkovatelia gastroprevádzok a kaviarní hovoria, že schválená úľava je pre mnohých neúnosná. "Nie je to úľava. Zabije to minimálne trištvrte reštaurácií v centre mesta,"
zhodnotil pre TASR Marián Voltemar zo Združenia staromestských
kaviarnikov. Poukazuje na to, že už v súčasnosti sú mnohé reštaurácie
a kaviarne zatvorené či krachujú.
"Ak si niekto myslí, že sem prídu zástupy ľudí, ktorí reštaurácie
znova oživia, tak sa mýli. Za tejto situácie nie je záujem investovať do
reštaurácií. Trh padol, nemáme hostí," podotkol. Nepozdáva sa mu
ani argument niektorých poslancov, že prevádzky nemusia mať len terasy,
ale môžu mať otvorené za istých podmienok aj svoje vnútorné priestory. "Kto si pôjde v letnom období sadnúť dovnútra? To pre nás nie je argument," povedal s tým, že ďalšie prípadné kroky si chce združenie najprv prediskutovať vo vlastných radoch.